Православни мъченици в България след 1944 г.

- Архимандрит Ириней, Софийски протосингел †ок. 1.X.1944 г.
- Борис, митр. Неврокопски †8.XI.1948 г.
(в процес на допълване)

Архимандрит Ириней е протосингел на Софийската митрополия в периода 1941-1944 г., високообразован и силно активен в своята пастирска дейност и в осъждането на марксическия атеизъм и материализъм, открито изобличавайки навлизащия тогава в Европа комунизъм като културно, политическо и философско учение и явление. Заради това и в частност за неговия превод и разпространение на книгата на румънския свещеник и професор в Яшкия университет Валери Йорданеску „Християнство и комунизъм“, в която се доказва абсолютната несъвместимост между двете учения, столичният висш духовник мигновено е заловен и погубен от съветската власт.

Архимандрит Ириней е роден през 1910 г. в гр. София с името Донко Попконстантинов. Родът му е свещенически, а баща му Константин Попниколов е построил подуенския храм в столицата „Св. Богородица – Животворен източник“, към който организира и християнско братство, занимаващо се с благотворителност.

Първоначалното и прогимназиалното си образование бъдещият протосингел получава в гр. София. През 1924 г. постъпва в Софийската духовна семинария, след което продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет. През юни 1931 г. заминава да следва като стипендиант в Кишиневския богословски факултет. През 1934 г. завършва богословие в Кишинев. Кандидатства за стипендия в Рим, където освен Ориенталския институт, записва философия и право.

Последни статии от категорията