Архиерейски богослужения

На 24 октомври Православната църква почита образа на Божията Майка Света Богородица – „Всех скорбящих радост“, ден, който в БПЦ-БП се отбелязва с молебен за здравето и благословението на децата с увреждания.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествена света Литургия бе отслужена в столичния храм „Покров Богородичен“, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийски митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на храма, протойерей Дилян Цветков, протойерей Георги Янъков, свещеник Лъчезар Попов, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

По време на светата Литургия с протойерейска офикия бе отличен свещеник Лъчезар Попов, енорийски свещеник при храма. Епископ Поликарп му пожела достойно служение и стремеж към благодатен духовен живот.

След светата Литургия бе направен молебен за здравето и благословението на децата с увреждания и техните родители. Епископ Поликарп се помоли Бог, по молитвите на Света Богородица да изцели децата с различни болести и страдания, както и да укрепи родителите и им дарува сили, търпение и любов.

В своята проповед, епископ Поликарп говори за евангелското неделно четиво и изтъквайки важни моменти от четивото, призова вярващите да обичат Бога, Който проявява Своята безгранична милост към всеки, да се изпълнят с доверие към Него и да постъпват по Неговия благ пример, пример който е на смирение, любов и загриженост за спасението на човеците.

Той припомни, че Света Богородица е Майка на всички, която се моли за всеки в нужда и е пример за милосърдие на съвременните християни.

Епископът поздрави духовенството и присъстващия народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна предстояща седмица.

Думи на благодарност към Негово Светейшество чрез епископ Поликарп, отправи ставрофорен иконом Николай Танев. Той благодари за духовната грижа на негово Светейшество и за това, че винаги се откликва да изпрати свой представител, да преподаде неговия патриаршески благослов и да възрадва всички, подкрепяйки ги в духовната бран.

Празникът на Света Богородица – „Всех скорбящих радост“ продължи с празнична почерпка и блага духовна беседа.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.


 

На 19 октомври Православната църква почита паметта на свети Йоан Рилски Чудотворец, небесен закрилник на българския народ и патрон на много населени места, едно от които, от 1903 г., е гр. Перник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в едноименния храм на Перник, бе отслужена тържествена света Литургия и почетена паметта на Св. Йоан Рилски, патрон на храма и града.

С архиерея съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, иконом Бойко Андонов, протойерей Борис Котев, свещеник Михаил Станкович, Дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Марио Михов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на Светата Литургия, епископ Поликарп ръкоположи за дякон Божия раб Красимир Петков.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ, и говори за живота, делото и служението на небесния български закрилник Св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела, по молитвите на светеца, Бог да дарува на всички здраве, радост и мир.

Поздрав към епископ Поликарп и присъстващите свещенослужители и народ произнесе протойерей Людмил Йорданов.

За да се поклони в храма и да поздрави епископа и духовенството, в храма влезе и г-н Станислав Владимиров, кмет на община Перник. Епископ Поликарп поздрави кмета с празника и му пожела здраве и сили, за да служи на народа и се грижи за добруването на гражданите на Перник.

На празника бяха осветени хлябове и различни приношения, както и бе раздадена на всички присъстващи празнична гозба.

Празникът в Перник премина при спазването на всички противоепидемични мерки, наложени за града.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

На 18 октомври Православната църква почита паметта на свети апостол и евангелист Лука. Неговата памет особено тържествено се почита в Граничкия манастир, Кюстендилска духовна околия, който е посветен на светия апостол и евангелист Лука.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествена света Литургия в манастирския храм отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, иконом Данаил Ханджийски, предстоятел на храм „Св. Петка“, с. Невестино, протойерей Виктор, свещеник Иларион Стоянчов, Дякон Никола Чочев и дякон Мирослав.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от митрополитския протодякон Иван Петков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а светата Литургия бе оглавена от смесения църковен хор при храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил.

След тържественото богослужение епископ Поликарп благослови празнично коливо и извърши водоосвещение, на което бяха поръсени вярващите за здраве и благословение, както и бе осветена новоремонтираната манастирска сграда.

В своята проповед епископ Поликарп припомни житието на св. ап. и ев. Лука и изтъквайки важни моменти от неговия живот, призова вярващите да се стремят в своите дни и живот да му подражават най-вече в силната вяра, милосърдие, грижа за бедния и нуждаещи се, да изпълнят сърцата си с неговото смирение и стремеж да бъдат до Христа и според своите сили и възможности да изпълняват Неговите заповеди. Той поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост, мир и достоен живот.

Благодарност към архиерея и гостите произнесе монахиня Фотиния, игумения на светата обител. Тя благодари за грижите и любовта на Софийска митрополия за материалното и духовно въздигане на манастира.

За всички присъстващи на празника бе приготвена обща братска трапеза.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

На 17 октомври – 4 Неделя след Неделя подир Въздвижение, на светите Отци от VIIВселенски събор, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията при храм „Рождество Христово“, кв. „Младост“ и отслужи Архиерейска света Литургия.

Посещението на храма и енорията бе във връзка с отбелязването паметта на св. вмчца Злата Мъгленска, параклис на която е изграден в криптата на храма и поради празника на св. Лука, който се отбелязва в същия ден, на 18 октомври, и поради други богослужебни отговорности, нейната памет бе почетена тържествено на 17 октомври.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп отслужи празнична света Литургия, в която съслужиха архимандрит Евтимий, архимандрит Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Петър Кудузки, протодякон Иван Петков и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение оглави г-н Никола Андонов, заедно със свои ученици и последователи.

Множество верни православни християни взеха участие в тържественото богослужение и с духовна радост, умиление, мир в сърцата и любов почетоха паметта на светата великомъченица Злата Мъгленска, духовна покровителка на храмовия параклис.

По време на светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец Божия раб Светослав.

След светата Литургия епископ Поликарп говори върху евангелското четиво – Притчата за сеяча и за живота и мъченичеството на св. Злата Мъгленска.

Той припомни за отговорността на всеки свещенослужител, такава каквато са я имали Светите Отци от VII Вселенски събор, и на верния народ, която имат пред Бога за опазване истините на вярата и Христовите повели. Епископът изтъкна, припомняйки, че това трябва да става с любов, братолюбие, смирение и грижа за спасение на ближния, с постоянство и най-вече личен пример, а не със злоба, завист, ярост и омраза – да се подхожда така както е подхождал Нашият Спасител и Господ Иисус Христос. Той призова всеки да отвори сърцето си и да създаде добра почва, та посятото от Господ Иисус Христос да даде стократен плод, който да бъде добър пример за света. Изтъквайки, в своята проповед, добродетелите на св. Злата Мъгленска, епископ Поликарп подбуди верните християни да и подражават и да се изпълват с умиление и любов, та чрез тях, по примера на светата мъченица, да стават победители над злото, дявола и неговите козни и да са проводници на Божията благодат, мир и са изпълнени с единомислие.

Той поздрави предстоятеля на храма, свещенослужителите, певците и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх  Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Празникът завърши с уми на благодарност към Негово Светейшество и епископ Поликарп отправени от иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, който изрази задоволството, както своето, така и на верния народ, от това, че така тържествено и тази година, отново се отбелязва празникът на св. Злата Мъгленска.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

На 16 октомври с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на българо-сръбската граница бе посрещната икона с образа на св. крал Стефан Милутин.

Иконата бе донесена на граничния пункт „Калотина“ от г-н Горан Ристович, дарител на иконата и украсител на честния образ със сребърен филигран, а бе посрещната от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, протойерей Петър Славов, от храм „Св. вмчца Неделя“, дякон Никола Чочев, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-жа Лидия Банкова, зам.-кмет а община Драгоман.

Иконата е дар от благочестиви християни от Сърбия, който я даряват на столичния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, където се намира нетленното тяло на светия Крал, за вечен спомен и залог на единението и любовта между двата съседски народа.

Иконата е осветена на 15 октомври от игумена на Банския манастир, където е бил погребан св. Крал, отец Данаило, който предава и ковчеже с камък от гроба на св. крал Стефан Милутин, което да стои при светите му мощи.

Тази година се навършват 700 години от успението на св. крал Стефан Милутин. Към програмата за отбелязването на тази достойна годишнина е предвидено тържествено посрещане на икона на св. Крал от Сърбия в митрополитския храм.

Посрещането ще бъде извършено на 27 октомври от 16:00 ч. в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, където ще остане за постоянно, за всенародно поклонение и молитвена почит, наравно със светите мощи на светия Крал.

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

На 15 октомври, по молба на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, извърши водоосвещение и освети 18 нови линейки.

Новите автомобили ще бъдат ползвани от 11 центъра за спешна медицинска помощ в страната.

Линейките са закупени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансирана по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Проектът е на стойност 163 897 815,62 лв. Това са последните линейки, купени по сключен договор между Министерството на здравеопазването и „София Франс Ауто“ АД за доставка на санитарни автомобили за спешна медицинска помощ тип В и за интензивни медицински грижи тип С.

След водосвета епископ Поликарп връчи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за всеки автомобил икона с образа на Божията Майка Света Богородица и църковен календар за 2022 г.

Той пожела линейките да се ползват за подобряване и спасяване на човешки животи.

Със светена вода бяха поръсени ключовете и самите нови автомобили.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

На 15 октомври Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит отбелязва своя 76-ти рожден ден.

Личният празник на  Негово Светейшество бе отбелязан със света Литургия отслужена в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ и оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки, който също на този ден отбелязва своя рожден ден.

Светата Литургия бе огласена със сладкопението на протодякон Иван Петков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н д-р Андрей Касабов, адв. Светослав Цеков и г-н Иван Тупаров.

Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и служители при Митрополията.

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на митрополитския храм „Св. Петка“ - Стара в столицата. Стотици християни се стекоха в сърцето на София, за да вземат участие в празничното богослужение. С дарове, молитва и приношения софиянци почетоха св. Параскева-Петка и нейния празник.

Празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Стоян Алипиев, свещеник Станислав Иванов, дяконите Алексий Мулачки и Никола Чочев.

От стотици години този малък храм събира вярващите на обща молитва за възхвала към св. Петка. Въпреки дъждовният октомврийски ден и тази година храмът и дворът на църквата се изпълниха с богомолци, които искаха да участват молитвено в богослужението. Песенна възхвала към светицата отправиха храмовите певци и мъжкия храмов хор.

По време на богослужбата епископ Поликарп награди с офикия "протойерей" свещеник Стоян Алипиев от храмовото духовенство, който близо 30 години свещенодейства в Българската православна църква. Непосредствено след това владиката го офикира и за "иконом". Поставяйки му нагръдния кръст той му пожела сили, здраве, вдъхновение и стремеж за достойно служение на Бога.

С пастирско слово в края на литургията софийският викарий се обърна към боголюбивия народ. В него той говори за пътят на мощите на св. Петка, и затова че те са обиколили благодатно целия Балкански полуостров.

"Със своето нетленно тяло обиколило българските земи, св. Петка благослови Българската църква и  българския народ. А със своите молитви и чудотворство тя стана една от най-обичаните светици по нашите земи. Под нейния покров и под нейната молитвена закрила да възрастваме като достойни православни християни в единство и единомислие. По любовта и доверието, което имаме помежду си ще познаят, че сме Христови ученици" - каза владиката.

Епископ Поликарп благодари на отец Николай, който в този ден навършва 20 години, откакто е предстоятел на старинния столичен храм и му пожела: "Бог да му дава сили още дълги години да първенствува тук не само като началник, но и като свещеник с добър пример за другите. Бог да ти здраве и бодро да служиш на св. Петка, с отговорност и грижа да обслужваш старинния столичен храм."

Владиката поздрави свещениците, настоятелите, певците и всички трудещи се в този дом Божий и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Текст и снимки: протойерей Костадин Тренев, Весела Игнатова

ЗА  ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

С празнична вечерня на 13 октомври започна отбелязването на храмовия празник на митрополитския храм „Св. Петка“ - Стара, намиращ се в комплекса от сгради на Софийската св. митрополия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечерното  богослужение бе престоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на тържествуващия храм, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на столичния храм "Св. Кирил и Методий",  храмовите свещеници: свещеник Стоян Алипиев, свещеник Александър Богданов, свещеник Станислав Иванов, митрополитския протодякон Иван Петков и дяконите Алексий Мулачки и Никола Чочев.

Църковните песнопения изпълниха софийски певци под ръководството на протопсалт Георги Миков. По традиция последованието на петохлебието беше отслужено в притвора на храма и раздадено в края на службата на присъстващите благочестиви християни.

В края на  вечернята епископ Поликарп благослови многобройното църковно изпълнение и се обърна с благо слово към препълнилите храма богомолци, дошли да потърсят вяра и утеха при св. Петка. Той припомни житието на обичаната от всички нас преподобна и каза:

"Спомняйки си днес за св. Петка - Параскева нека понесем нашия кръст, който Спасителят ни е дал. Да го носим със смирение и радост, с вдъхновение и послушание, а не с ропот и осъждане. Да го носим така, че не само да спасим нашата душа, но да послужим и за спасението на тези, които са около нас. Нека Бог ни дарува радост и мир в Божието име, по молитвите на преподобна Петка!" - каза още владиката.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и протойерей Костадин Тренев

ЗА  ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

 

На 10 октомври – Трета неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено бе отбелязан юбилеят от освещаването на столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.

Петдесет годишнината от освещаването на храма бе отбелязана с тържествена архиерейска света Литургия, която бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, протойерей Радосвет Станев, протойерей Николай Начев, от храмовото духовенство, йеромонах Гавриил, йеромонах Натанаил, дяконите Йоан Кръстителски, Иван Димитров, Алексий Мулачки и Никола Чочев.

По време на светата Литургия бяха извършени две ръкоположения. За презвитер бе ръкоположен дякон Иван Димитров, а за йеродякон – монах Михаил, брат на Осеновлашкия манастир.

На 6 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужен водосвет в столичния кв. „Изгрев“ – в градинката до КАТ, където се строи нов храм в чест на св. Пимен Зографски. Първата копка на единствения до момента храм, посветен на българския светец, бе положена на 6 юни 2019 г.

Водосветът бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Константин Стойчев, протойерей Антоний Милушев, предстоятел на новостроящия се храм, протойерей Костадин Тренев и дякон Алексий Мулачки.

На събитието присъстваха редица високопоставени гости, между които кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев, зам.-кмета на района г-жа Камелия Кюркчиева, председателя на Столичния общински съвет г-н Георги Георгиев, зам.-министри, спомоществуватели и местни жители.