В деня на Рождеството на Божията майка – избраната отроковица, достигна до нас тъжната вест за упокоението на Нейно Величество кралица Елизабет II.

С кончината на кралица Елизабет II Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха в сложни времена от историческото развитие на човечеството. Тези дни на скръб и изпитания към британския народ изказваме най-искрени чувства на състрадания за непрежалимата загуба.

 Сърдечно молим Господ Иисус Христос – Царя на царете (Откр. 19:16) да упокои душата на починалата кралица Елизабет и дарува утеха на всички опечалени!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

09.09.2022 г.

 гр. София

 

Прието от Св. Синод в заседанието си на 13.11.2019 г., прот. № 11, пълен състав.

СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО: новоприетия Закон за социалните услуги и промени в други нормативни актове, променящи реда за осъществяване на социалното подпомагане в Република България

Светият Синод на БПЦ-БП, загрижен за съхранение на семейството и за възпитанието на децата в християнските ценности, изрази становища във връзка с приемането на Семейния кодекс, влязъл в сила от 2009 г., на Закона за закрила на детето, Закона за предучилищното и училищното образование и др. Светият Синод изрази и категоричната си позиция по станалата известна Истанбулска конвенция, както и по отношение на Националната стратегията за детето 2019-2030 г.

...

В Деня на народните будители от печат излезе брой 20 на официоза на Българската православна църква - "Църковен вестник".

В новия брой ще прочетете новини и материали от живота на Българската патриаршия, а основната тема на броя е голямата годишнина от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски. В края на октомври в Рилската св. обител бе отбелязана паметта на всебългарския покровител. Повече за иконографското богатство от образи на преподобния Йоан Рилски, както и за съвременното светийство може да откриете на стр. 4-5.

В броя специално интервю за "Църковен вестник" духовно чедо на прославения за светец старец Ефрем Катунакиот, говори за духовните стремежи, подвизите и монашеското служение на Св. Гора. За предложените за канонизация атонски старци също ще прочетете в новия 20 брой на стр. 6 и 7.

...

Излезе от печат специализираният брой 18 / 2019 г. на „Църковен вестник” на тема „СЕЯЧИ НА СЛОВОТО БОЖИЕ – интервюта с деятели на православната книга”

По повод провеждането във Варна през изминалия месец на единствения църковен книжовен форум у нас – Седмица на православната книга, 2019 г., в броя ще се запознаете отблизо с три видни личности, на три различни възрасти и служения в Църквата, които са посветили себе си на мисията да проповядват в слова и проповеди истината на Христовото слово.
Трите ИНТЕРВЮТА разкриват дълбоката, многостранна и проникновена мисъл на тези всеотдайни и дългогодишни труженици на Словото Божие.
Първите двама – Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) и доцент д-р Мариян Стоядинов от ВТУ бяха и основните гости на Седмицата във Варна 2019 г.
Архимандрит Вартоломей

...

С тържествена Архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”.

Денят на сръбския крал светец, който е издигнал множество св. обители и църкви, тук се чества като втори храмов празник, тъй като мощите му се покоят в митрополитската катедрала на София.

В празничния 30 октомври Архиерейска св. Литургия, която бе  възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Заедно с него съслужиха архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия,  архимандрит Васиян, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, протойерей Евгений, секретар на Руското подворие, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство и шестима

...

Десетки миряни изпълниха в слънчевия и топъл октомврийски ден енорийския храм "Успение на Пресвета Богородица" в гр. Долна баня за големия християнски празник Димитровден.
Тържествена света литургия отслужиха ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров, а църковната служба бе украсена от песнопенията на женския хор с ръководител Румяна Ангелова.


Вечерта на 29 октомври в митрополитската катедрала „Св. Неделя“,с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужено празнично бдение с петохлебие, в чест на св. Крал Стефан Милутин.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който вече столетия се покои в митрополитската катедрала.

На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.

По традиция на 29 октомври след светата Литургия се чете акатист на св. крал Стефан Милутин и се отслужва специален чин, по време на който се извършва преобличане мощите на св. Крал.

Тази година, за да почетат празника на сръбския светец и да вземат молитвено участие в последованието, в катедралния храм се събраха  множество монаси, монахини и миряни от Сръбската православна църква. Това бяха вярващи от Белград, Ниш, Пирот и Босна, които заедно със своите духовници влязоха в радостта на софийския храм, наричан дълго време „Св. Крал“.

...

На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония.
Светицата е една от трите мъченици с име Параскева (Петка) и е особено обичана и почитана от християните.
Един от най-красивите храмове в София, който е посветен именно на нея, днес тържествено отбеляза своя храмов празник. Това е велелепният храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски".

На 27 октомври, в навечерието на празника на св. мъченица Параскева Иконийска, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена архиерейска вечерна служба в столичния храм „Св. мчца Параскева“ на ул. Раковски.

Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия и предстоятел на храм „Св. мчца Параскева“, протойереите Христо Попов, Ангел Столинчев и Георги Янев от храмовото духовенство, свещеник Станислав Иванов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Добрин Христов, протодякон Иван Петков, както и дяконите Петър Славов, Георги Читалов, Лука Китин, Пламен Николов, Сотир Христов и Спас Рангелов.

...

На 27 октомври с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ – в чест на нейната покровителка св. Параскева Иконийска, чиято памет отбелязваме в утрешния ден.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Георги Спасов, предстоятел на храма „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“, както и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

На 26 октомври Православната Църква отбелязва празника на св. вмчк Димитър Солунски.

В чест на светеца, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, в столичния храм „Св. Димитър“ в кв. Хаджи Димитър бе отслужена архиерейска св. Литургия. Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Стефан Стайков, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Красно Село, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Николай Начев от храмовото духовенство, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера, протойерей Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица Живоприемни

...

На 25 октомври, в навечерието на празника в честа на св. Димитър Солунски, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска вечерна служба в столичния храм „Св. Димитър“, кв. Хаджи Димитър.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Дружба, протойерей Радосвет Станев и протойерей Николай Начев от храмовото духовенство, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в  с. Драгичево, протойерей Стефан Александров, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Бистрица, свещеник Венцислав Попиванов,

...

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим взе участие в провелата се, в периода 22-24 октомври, международна православна конференция по въпросите на ересите и парарелигиозните движения. Срещата се проведе в Духовния център "Св. Игнатий Богоносец", село Зонга, в близост до гр. Аргос.

Тазгодишната тема бе: "Проявления (видове) на тайната на беззаконието (2 Сол. 2:7). Антитриадични - апокрифни - неопаганистични възгледи за Бога".

Светейшият патриарх Неофит прие днес новия френски посланик Нейно превъзходителство Флоранс Робин, която пое поста през септември т.г. Приемът се състоя в Софийска св. митрополия, а на него участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

С решение на Светия Синод на БПЦ-БП от 03.10.2018 г., 24 октомври - празникът на иконата на Божията майка - "Всех скорбящих радост" е обявен за ежегоден Ден за молитва за децата с увреждания и техните семейства.

По този повод, на 24 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети Специализираната болница за рехабилитация – Банкя АД - „Ясен”, където извърши водоосвещение за децата с различни увреждания, техните родители, както и за персонала на болничното заведение и се помоли за тяхното здраве, сили и изцеление.

На 24 октомври с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит в столичната болница УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” бе открита изцяло ремонтираната и обновена Клиника по изгаряния и пластична хирургия.

Събитието по откриването започна с тържествен водосвет, оглавен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, както и свещеник Костадин Тренев.

Преди да замине за родината си досегашният посланик на Р Турция у нас Н. Пр. д-р Хасан Улусой се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Срещата се състоя в Софийска св. митрополия, а на нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

На 19 октомври Православната Църква чества паметта на всебългарския покровител преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец.
На този ден манастира "Св. Йоан Рилски" в гр. Нови Искър, кв. Курило, отбеляза своя храмов празник - първи след тазгодишното обновяване на манастира.


На 21 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети гр. Долна баня, където извърши освещение на два нови дома за социална грижа.

Единият център е посветен на името на всебългарския покровител и закрилник св. Йоан Рилски чудотворец, а другият - на св. Симеон Стълпник.

На откриването на новите два центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора и пълнолетни лица с деменция присъства и г-н Бисер Петков, министърът на труда и социалната политика.

В неделния ден на 20 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Обрадовския манастир „Св. Мина“, край София.
С  благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, владиката отслужи Яковова литургия в най-големия и красиво устроен манастирски храм, посветен на Мирликийския Чудотворец св. Николай.В древното последование участие взеха архимандрит Серафим, протойерей Борис Петров, и. д. игумен на обителта, ик. Лазар Георгиев, предстоятел на Горубленската енория, свещеник Костадин Тренев и дяконите: Георги Читалов и Пламен Николов.

На 19 октомври Православната църква чества най-тържествено паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В този ден  гражданството на Перник празнува своя официален празник, който води началото си от 90-те години на ХХ век.
Празничният ден по традиция започна с архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничната св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в града, възглави Негово Преосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп.

На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е девическа св. обител. Манастирът е основан през Х в., многократно е разрушаван от турците и е възобновен през ХХ в. (1948 г.).

В слънчевия и топъл есенен октомврийски ден десетки миряни изпълниха новата църква "Света Петка" в подножието на хълма Градището край Долна баня за нейния храмов празник.
Тържествена света Литургия и водосвет отслужиха енорийският свещеник ставрофорен икном Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров, а празничната църковна служба бе украсена с песнопенията на женския църковен хор.

Вечерта на 17 октомври, в София се състоя съвместен концерт на известния псалт- архимандрит Никодимос Каварнос и Софийският свещенически хор.

Стотици любители на византийската църковна музика се насладиха на концерта, който се проведе в столичния храм „Св. София“. Той бе организиран в чест на 74-годишнината от рождението на Българският патриарх Неофит.

Концертът на известния гръцки духовник успя да събере в храма, посветен на Божията премъдрост многобройна и разнородна публика. Още в следобедните часове към старинна църква заприиждаха десетки християни, които пътуваха от различни краища на страната. Специално за музикалното събитие в София пристигнаха автобуси от Гърция, Румъния и Сърбия.

Негово Светейшество Патриарх Неофит се срещна днес с известния гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос, който тази вечер ще изнесе концерт в столичния храм "Св. София".

На приема в сградата на Софийска митрополия Светейшият владика разговаря с гръцкия отец и неговия професионален екип за първите впечатления от София и предстоящия им концерт.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Кирил Дидов, който от името на Софийска митрополия придружава гръцките псалти.

Днес Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит празнува 74-години от своето рождение и 44 години от монашеското си пострижение.
По традиция Негово Светейшество патриарх Неофит посрещна своя личен празник в обичната му Троянска ставропигиална обител, в обкръжението на своите събратя и най-близките му сътрудници в нелекото дело на патриаршеското служение.
Обителта, обновена и разхубавена под бдящите грижи на игумена - Велички еп. Сионий, гостоприемно го посрещна.
Годишнината бе отбелязана с тържествена съборна света литургия, отслужена от синодалните архиереи. Тя бе възглавена от най-старшия присъстващ митрополит – Великотърновски Григорий.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С преклонение пред дивния Божи промисъл и неизказана благодарност към Бога нашия Небесен Отец и Подател на всички блага – посрещам и през настоящата година деня на моето рождение, заобиколен от любовта на моите обични братя – митрополити от Светия Синод, от братството на скъпата на сърцето ми Троянска света обител и всички поклонници и гости на този прекрасен наш манастир, които сте тук за да уважите с присъствието си днешния мой личен празник и да присъедините молитвите си към църковното богослужение в този ден.

...

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ОБИЧНИ ОТЧЕ И ВЛАДИКО,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийка епархия, която така мъдро, отговорно и достойно управлявате, всесърдечно да Ви приветствам и поздравя по повод Вашия рожден ден.

Това е благодатен повод, в който всички ние изказваме чувства на радост и благоговение и Ви засвидетелствуваме, обич и преклонение, както и сме в молитвен вопъл към Бога и Света Богородица – „Троеручица“, да пребъдете в здраве и дълголетие, за да ни водите по пътя на духовното съвършенство, служейки ни за пример в смирението, търпението и любовта.

Ваше Светейшество,

Със синовна любов, дълбоко уважение и признателност се обръщаме към Вас, като сърдечно Ви поздравяваме по случай рождения Ви ден – лично от наше име и от името на митрополитите от Св. Синод на Православната ни църква, и искрено Ви пожелаваме през всичките дни от Вашия живот да се радвате на крепко здраве, бодър дух, на любовта и уважението, на клира и народа, във Вашето нелеко, но благодатно патриаршеско служение.