Тази вечер, Велики вторник, за последен път за тази година бе изпълнено "Последованието на Жениха", което по залез слънце бе отслужено във всички храмове на Софийска епархия.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, това последование бе изпълнено съборно и особено тържествено.

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит взе молитвено участие в покайното и тъжно богослужение, чиято кулминация е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

Богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха ставр. ик. Мина Минчев, предстоятелят на храма и храмово духовенство.

По време на това трето по рода си чинопоследование се изпълнява особено впечатляващото църковно песнопение „Славата на Касиана“ или още "Касианината слава". Изключително по своята поетичност, произведението е дело на монахиня Касиана. В музикално отношение творбата е известна с факта, че може да бъде изпълнена добре само от отлично подготвени певци в източната невмена нотация, тъй като мелодичната линия на песнопението преминава през повечето от осемте гласа, установени в източно-църковното пение, с особени хроматични отклонения.

За радост на многобройните богомолци, събрали се в катедралния храм, това забележително песнопение бе изпълнено лично от Негово Светейшество патриарх Неофит, който наред с другите си достойнства е известен и със своя певчески талант и вещина.

В края на богослужението, Българският патриарх даде своя първосветителски благослов на десетките християни в храма, а мнозина успяха и лично да целунат архипастирската му десница и да го поздравят.

+++

Преданието разказва, че в момента, когато св. Касиана съчинявала “славата” от Последованието на Жениха за вторник на Страстната седмица, в манастира на посещение при нея дошъл самият император Теофил. Узнавайки обаче, че царят предстои да влезе в килията й, тя оставила написаното наполовина песнопение върху писалището си и избягала. Последните написани от нея думи били: “Дай да целуна и отрия с косите на главата си Твоите пречисти нозе” - визирайки евангелското повествование за жената–грешница, тъй като в синаксара на упоменатото последование изрично е указано, че „Божествените отци са заповядали на този ден (Велика сряда) да се прави спомен за жената–грешница, която помаза с миро Господа”. Теофил влязъл в килията на преподобната, прочел написаните слова и досещайки се за случилото се, взел перото и допълнил следните думи: “чийто шум Ева в рая по пладне като чу и, уплашена, се скри”, имайки предвид най-вече Касианиното бягство. Срещата на императора със св. Касиана не се осъществила, но допълнените думи останали и след като песнопението било продължено и завършено. В този си вид то се изпълнява и днес. (Из подготвящата се за печат книга „Псалтикознание“, том І)

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов