На Велики четвъртък, когато по традиция се боядисват великденски яйца, на площад „Св. Неделя“ се състоя доброволческо боядисване на яйца. В инициативата се включиха над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища, които боядисаха 1000 яйца.

Събитието, което се организира за първи път в такъв мащаб на централния столичен площад, е по идея на Софийска св. митрополия, възприета и осъществена, с помощта на Омбудсмана на Република България Мая Манолова.

То е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира от омбудсмана за четвърта поредна година в подкрепа на българските пенсионери. Боите, с които се изписаха яйцата, са дарение за каузата „Спаси икона“, чрез която деца от неделното училище, при храм "Рождество Христово" помагат на свои онкоболни връстници.

/ До този момент кампанията "Спаси икона", която стартира преди три години вече е събрала и дарила близо 12 000лв./

След като бяха прилежно боядисани, шарените яйца бяха отнесени с литийно шествие от децата, водени от софийски духовници и омбуцмана, в социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където ги очакваха
социално слаби и възрастни хора.

Там великденските яйца бяха раздадени на хората в неравностойно положение, който ползват Социалната кухня, инициирана от институцията на омбудсмана, която стартира на 17 декември 2018 г. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и с подкрепата на БЧК, БАБХ, големите търговски вериги, бизнеса, различни дарители, производители и много доброволци.  Там всеки делничен ден в нея се хранят безвъзмездно с топъл обяд между 500 и 1 000 души.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов