На 21 август Православната Църква чества паметта на българския светец свети Симеон Самоковски Чудотворец. От 2000 година св. Симеон Самоковски Чудотворец е небесен покровител на Самоков и патрон на Общината. По този повод в гр. Самоков отбеляза своя празник в сряда вечерта с тържества и водосвет на площад „Захарий Зограф“.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, службата за извършване на водосвета бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и предстоятел на храм „Успение Богородично“, протойерей Любомир Мишков, свещеник Георги Николов, свещеник Емилиан Дамянов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев и дякон Георги Читалов.

На събитието присъстваха кметът на община Самоков г-н Владимир Георгиев, председателстващият общинския съвет Николай Николов, а също така и кметът на община Цариброд Владица Димитров и народни представители.

Със слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави за празника на града и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като изрази духовната радост, че покровител на града е именно български светец, отдал живота си за своята родина и за православната вяра. Викарият на Софийския митрополит отбележи: „Св. Симеон Самоковски Чудотворец ни напомни, завеща и предаде православната вяра - стожер на човешкото спасение, стожер за единството и целокупността на нашия народ. Нека по неговия благ пример и завет понесем и ние тази истинска православна вяра в сърцата си и чрез нея бъдем народ, който обичайки Бога и светостта, изгражда себе си като добродетелен, изпълнен с вяра, надежда и любов, благодарение на които човек живее, съществува, напредва, извисява се и достига до своите заветни цели и мечти, особено които са му за спасение на душата и вечен живот.“

След водосвета бяха издигнати тържествено и под звуците на химна знамената на България, на Европейския съюз и на община Самоков.

На събитието бяха наградени почетни граждани, отлични ученици и заслужили спортисти от гр. Самоков, под бурните аплодисменти на хилядите жители на града, събрали се на централния площад.

+++

Свещеномъченик Симеон Самоковски Чудотворец е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт - 21 август - е обявен за празник на гр. Самоков.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК