На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е девическа св. обител. Манастирът е основан през Х в., многократно е разрушаван от турците и е възобновен през ХХ в. (1948 г.).

В празничния 18 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи в манастирския храм Архиерейска литургия. В съслужение с него в богослужението взеха участие: архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, ик. Генади Генадиев, архиерейски наместник за Кюстендилска духовна околия, протойерей Светослав Григоров, ефимерий на манастира, свещеници от Кюстендилска духовна околия, сред които свещеник Костадин Тренев от София и дякон Лука Китин.

Литургийни песнопения бяха прекрасно изпълнени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Множество поклонници изпълниха храма и двора на манастира, за да почетат манастирския празник и се помолят на св. Лука. Сред миряните в храма бяха кметът на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов, който активно участва в църковния живот на духовната околия.

Игумения Фотиния и протойерей Светослав Григоров, ефимерий на обителта се бяха постарали да посрещнат многобройните поклонници и да организират добре празничния ден.

В края на литургията с пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Поликарп. Той  припомни  житието на св. Лука – един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел.

"Св.ев. Лука свидетелства, че е необходимо да вършим добри дела, не заради себе си, а заради другите наши братя и сестри. Нашите дарования да не трябва да бъдат само за наша, а да послужат и на другите."- препоръча в словото си епископът.

Владиката поздрави многобройното благочестиво събрание и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК