На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. Тази година се навършват 460 години от мъченическата му смърт (пострадал е за Христовата вяра през 1555 г.).

В София, на улица „Пиротска“ се намира единственият храм, посветен на софийския светец. Величествен, с прекрасната архитектура на архитект Торньов (според някои сведения това е първият храм построен по негов проект в България, като в това си начинание е подпомогнат от своя учител - германски професор), с изящни образци на църковна иконопис, той е вторият по големина (след храм "Св. Александър Невски") в столицата.

 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за първи път като кириарх на епархията бе тържествено посрещнат в храма и взе молитвено участие в празничното богослужение, посветено на софийския мъченик. С негово благословение св. Литургия бе възглавена от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмовото духовенство и столични свещеници.

В края на богослужението пастирско слово за вярата и за примера на св. Николай Софийски произнесе свещеник Васил Василев.

След причастяване на многобройните вярващи към Негово Светейшество с поздравително слово се обърна ставр. ик. Спас Спасов, предстоятел на храма.

„Нашият храм е посрещал многократно отец Неофит, дядо Неофит, митрополит Неофит, а сега сме радостни да посрещнем и Негово Светейшество патриарх Неофит!"- с тези думи започна отец Спас и като изрази радостта си от присъствието на първосветителя, му пожела здраве и духовни сили, които да му помагат в отговорното служение.

От своя страна патриархът поздрави и даде своя първосветителски благослов на множеството християни събрали се на съборна молитва и подчерта, че св. Николай Софийски е един от небесните покровители на столицата ни.

Дълго време храмовото духовенство раздаваше нафора и поднасяше мощехранителницата с частица от мощите на св. Николай Софийски за поклонение и благословение на вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:209 limit=40|columns=3}