В петъчния ден, на 23 октомври, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий освети новопостроения храм "Св. архангел Михаил", който се намира в района на Малашевските гробища в София. Гробищният парк е вторият по големина в столицата и почти една трета от погребенията се извършват тук, въпреки липсата на гробни места. Действащият параклис, близо до изхода на гробищата, се намира в окаяно състояние.
Полагането на основния камък и първата копка на новия храм са направени през 2002 г. лично от Българския патриарх Максим в съслужение с неговия викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит).
Ръководител на строежа е протойерей Георги Петров (вече покойник), от подуенската църква "Света Богородица – Животворящ източник". Още през 1994 г. той подема инициативата за построяване на нов гробищен храм в "Малашевци" и заедно с инициативен комитет успява да намери подходящото място, да организира откупуването му, осигурява план и всички разрешителни за строителството му.
Основни дарители са Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет и Софийска св. митрополия.

 В дългоочаквания ден на освещаването заедно със софийския викарий съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, протойерей Антоний Алексиев, председател на новоосветения храм, свещеници и двама дякони.

Събитието бе уважено от общинското ръководство и служители.

В края на богослужението еп. Григорий се обърна към присъстващите с думи на благодарност към онези, които са се потрудили за построяването и устройването му като отбеляза, че през последната година, под ръководството на отец Антоний строителните работи бързо са напреднали и се е стигнало до неговото завършване и освещаване.

За мястото на храма в живота на човека и за това, че всеки трябва достойно, подобаващо за православния християнин да бъде изпратен към вечността от своите близки и сродници.

„В този ден, прославяйки Всеподателя Бога и благодарейки на всички, които са се потрудили според силите си за него, ние отправяме своите молитви към Бога - този новоосветен храм да приема дълги години вярващия народ и да се слави името на нашия Господ Иисус Христос“ - каза владиката и преподаде на богомолния народ първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:296 limit=40|columns=3}