Св. вмчк ДимитърВ навечерието на своя храмов празник единственият храм в столицата, носещ името на солунския чудотворец – св. великомъченик Димитър, беше препълнен с множество вярващи, както жители на квартал „Хаджи Димитър“, така и гости от цяла София.

Празничното вечерно последование бе предстоявано от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, в съслужение с протойерей Антоний Алексиев, председател на храма-домакин и голям брой столични свещенослужители.

Песнопенията на вечернята бяха изпълнени от сборна група певци, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия.

В чест на празника бе отслужено петохлебие, бяха изнесени за поклонение и мощи на св. Димитър и св. Нестор, частици от които се съхраняват в празнуващия храм.

С празнично слово към голямото множество се обърна отец-протосингела. „Ако трябва да дадем характеристика на светеца, то това е онзи, който много обича. Четейки житията на светците винаги ни е правило впечатление, че дори и в най-трудните мигове - тогава, когато трябва да се разделят с живота си, те никога не са пристъпвали с гняв, а точно обратното… Сега в миговете на тишината след службата в този храм отново пред нас застава онзи славен воин, който отдаде живота си. Вярата му беше толкова силна и любовта му толкова голяма, че положи душата за приятелите си, за да прослави Онзи, когото толкова силно обикна – именно нашия Господ. И в същото време, колкото и неземен да е, ние разбираме колко близко до нас е светецът. Защото в минутите на трудности - тогава, когато в нас навлизат страданията, ние знаем, че имаме един застъпник, който ще застане пред Божия престол и с топлата си, искрена молитва ще се помоли за нас“, каза отец Ангел. Многобройните богомолци бяхме събрани в храма на светия великомъченик Димитър, Солунски чудотворец, именно за да изкажем и засвидетелстваме пред него любовта си и да изискаме от него оная опора, която ни е необходима за да преборим трудностите на този свят.

 

По молитвите на св. великомъченик и чудотворец Димитър нека получим онова, което е нужно за нашето спасение!

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:300 limit=40|columns=3}