В същинския център на София - на ул. „Съборна”, в подлеза на ЦУМ се намира църквата „Св. Петка Самарджийска”. Тя е една от малкото останали средновековни църкви, която е частично вкопана в земята и така е оформена на две нива. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници (от IV в. сл. Р.Хр.).
Малкият храм носи името на света Петка Иконийска, мъченически пострадала през ІІІ в., чиято памет честваме на 28 октомври. Наречена е още Самарджийска, защото през Средновековието около храма живеели майстори на седла за коне (самарджии), които го поддържали и вярвали, че св. Петка е тяхна застъпница и закрилница.
Настоящият храм бил издигнат през ХІ в. Преди това той бил по-широк и просторен, имал е северна и южна ниша, и притвор, които впоследствие били съборени. Най-старите запазени стенописи в храма са от ХІV в., като над тях се намира друг живописен слой, според повечето изследователи те са дело на преподобни Пимен Зографски.

В навечерието на храмовия празник бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, храмовото духовенство начело с предстоятеля свещеник Георги Спасов, столични свещенослужители и дякон Васил Танев.
В края на вечернята еп. Григорий се обърна към присъстващите в малкия „храм  на който  му е взето всичко материално, но се радва на духовното което има – богослужебния живот“ и припомни житието на храмовата светица – св. Параскева Иконийска, която е победила лукавия и е посрамила своите мъчители.
„Нека почитайки я, със славословия, с песнопения и молитви да се опитаме да я почетем и с подражание, защото това е най- голямата почит към  светиите. ..Да спазваме Божиите заповеди, да укрепяваме своята вяра в Господа като се пазим и като не отстъпваме от св. православие, да останем твърдо в него , въпреки козните на лукавия.. Имаме множество съблазни, които ни отклоняват от пътя към царството Божие и нашето спасение затова имаме примера на светиите които не са се поколебали да заменят за нищо на света вярата си в Господ Иисус Христос…“- каза владиката и  поздрави предстоятеля на храма свещеник Георги Спасов, църковното настоятелство и певците. В този храм под ръководството на отец Георги от години се обучават жени, които желаят да изучават източно църковно пение. Затова в празничната богослужба се включиха и те със своите прекрасни изпълнения.
 В края на вечернята , след като бе осветено и петохлебие , еп. Григорий още веднъж поздрави присъстващите и преподаде архипастирския   благослов на патриарх Неофит като пожела: „Нека св. Параскева да бъде наша наставница, наша помощница и наша спътница към царството Божие!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:303 limit=20|columns=3}