На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония. Светицата е една от трите мъченици с име Параскева (Петка) и е особено обичана и почитана от християните. Столичният и велелепен храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски" в този ден чества своя храмов  празник.
И тази година празникът бе отбелязан тържествено с архиерейска литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит.
В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужението взеха участие много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия, сред които софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на храма - протойерей Йоан Чикалов, и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
За радост на енорията и храмовото духовенство, тази година за първи път като кириарх на Софийска епархия дойде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата.

Енориаши, църковни настоятели и много гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. За молитвеното настроение на присъстващите допринесоха певците от смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева, които с прекрасните си изпълнения затрогнаха сърцата на вярващите.
Вдъхновено слово за живота и подвига на св. вкмчца Параскева  произнесе софийският протосингел  ставр. ик. Ангел Ангелов, който  припомни накратко житието на светата девица и твърдото й изповядване на Христовата вяра.
В края на богослужението патриархът се възхити на празничната службата като каза : „Такава тържествена и духовна богослужба се осъществи днес в храма, че  стоейки тук на молитва, чувстваме че сме в небесния Иерусалим! Честваме и св. Параскева, която в своя живот е носила името : Християнка . Така се е представила пред съдията, който я е осъдил на мъчения и смърт. „Аз съм християнка- казала тя, и това име ни води към вечния живот .“ Защото Господ Иисус Христос е с нас и в трудности и във беди, и в ликуване и в тържества …Дай Боже по молитвите на нашите светии да бъдем честити в този живот тук и да заслужим вечното блаженство.“- каза Негово Светейшество и даде своя първосветителски благослов.
От името на храмовото духовенство красив букет с цветя поднесе престоятеля отец Йоан Чикалов, който с топли думи приветства патриарха и епископа. С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а енорията разбра, че към храмовите свещеници се присъединява още един събрат – това е отец Георги Янев, който досега бе стажат при храма.
За всички дошли да вземат участие в духовното тържество църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:304 limit=40|columns=3}