На 29 октомври, ден преди тържествено да се отбележи празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, чиито мощи вече 555 г. се покоят в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, бе отслужена в храма архиерейска св. Литургия. Непосредствено след нея се извършва специален чин и в олтара се преобличат мощите на светеца.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха голямо множество столични духовници и представители на Сръбската православна църква, сред които бяха йеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир „Рождество Богородично“, и йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“.
По време на литургията епископът възложи ръце за йеромонашеско служение на йеродякон Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“.

 

Новият йеромонах е завършил през 2003 г. петгодишния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. Продължава обучението си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в който успешно се дипломира през 2008 г., а след това в същия факултет придобива и магистърска степен. Няколко години е на послушание в Бистришкия манастир „Св. Петка“ и на 24 юни 2011 г. приема монашеско пострижение. На 28 октомври миналата година бе ръкоположен за йеродякон.
Викарният епископ се обърна към него с думите: “Пристъпваш към Господа Иисуса Христа, към служение Нему и на светия Му олтар… Това е най-великото и отговорно служение - първо на Бога, а после и на хората. Това е служение с много трудности и отговорности, но и с много благодат".

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:306 limit=40|columns=3}