В навечерието на деня, в който Православната църква почита паметта на св. Крал Стефан Милутин - храмов празник на митрополитската катедрала "Св. Неделя",  с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужено празнично бдение с петохлебие. Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Тимочкият епископ Иларион от Сръбската православна църква. На владиката съслужиха свещеници от храма и от Софийска митрополия. Молитвено участие в богослужението взеха викарийният епископ на Софийска митрополия Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинска митрополия, духовници и миряни от Сърбия и енориашите на храма.
Епископ Иларион предстоява Тимочката епископия със седалище гр. Зайчар, където особено почитат св. Крал Стефан. В Суводолският манастир "Рождество Богородично" има параклис посветен на светеца, а народната памет пази спомена за изградените и обновени храмове и монашески обители в пределите на Тимочка епископия, най-известен от които е манастирът "Св. Николай" в Буково, където се е подвизавал и преосвещеният епскоп Иларион.

В словото си сръбският епископ отправи топли слова към православния български народ и и сръбски народ, като особено подчерта значението на делата на св. Крал Стефан и почитта към него у двата народа, способстващи за братското единение по между им.
В ответно слово Браницкият епископ Григорий  приветства с "Добре дошъл!" в престолния град на Софийска епархия епископ Иларион и съпровождащите го гости и преподаде архипастирския блатослов на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит. Софийският викарий припомни големите заслуги на Св. Крал Стефан за запазването на Православната вяра в нашите страни не само с многото църкви и манастири, които е съградил на Балканите, Света Гора Атон, Цариград, Йерусалим и Светите земи, но и с благодатната помощ, която от векове получават вярващите, които с вяра пристъпват до раката с неговите мощи.

Текст и снимки: Нина Комарова

{joomplucat:307 limit=40|columns=3}