Енорийски живот

На 25 май столичният храм „Възнесение Господне“ в квартал „Яворов“ тържествено отпразнува своя храмов празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена празнична св. Литургия, възглавена от Негово Високоблагоговейнство архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

На 21 май св. Църква отбелязва паметта на св. равноапостолни царе Константин и Елена. По този повод в столичен храм храм „Св. Константин и Елена“ на ул. „Пиротска“, който в този ден отбелязва своя храмов празник бе отслужена празнична св. Литургия.
Тя бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия. Заедно с него съслужиха иконом Дилян Цветков, протойерей Иван Иванов, предстоятел на храма и протойерей Димитър Тухчиев.

На 18 май  в столичния храм „Рождество Христово“, ж.к. „Младост“ се проведе празничен концерт, посветен на светлото Христово Възкресение.
В него взеха участие хор „Агия“, с ръководител Никола Антонов, хор „Св. Наум Охридски“, с ръководител д-р Андрей Касабов и хор при Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, с ръководител архимандрит Мелетий.

Започна работа по консервацията и реставрацията на стенописите и иконостаса на църквата на Шумския манастир „Свети Архангел Михаил“, Годечка духовна околия.
Това е първият етап от цялостния проект за реставрация, консервация и експониране, който е съгласуван с Министерството на културата, а изпълнител е фирма "Стройтес" ЕООД.

Той обхваща реставриране на стенописите на северната стена на храма и части от иконостаса – Царските двери и Кръжилото. Планираната обща площ на реставрационните дейности е 16 кв.м.

Първият етап от реставрацията на храма се случва благодарение на един от участниците в предаването „Фермата“ 7, което се снима в светата обител и вдъхна живот на мястото. Припомняме, че бизнесменът от Чикаго – Любомир Иванов, дари 50 хиляди лева за реставрация на стенописите по време на предаването. Дейностите започнаха с почистване и ретуширане на северната стена на храма. Възстановяването на беззценните стенописи се извършва от екип от Центъра за реставрация на художествени ценности ЦРХЦ. Реставраторите Райнис Гелов и Елена Гюлеметова работят на терен всеки ден, тъй като голяма част от стенописите са изронени, опушени, а на места напълно унищожени.

На 14 май, Неделя на Самарянката, в централния Княжевски храм „Св. пророк Илия“ по утвърдила се вече традиция, се проведе тържествен Пасхален концерт. Той бе организиран от църковното настоятелство при храма и Народно читалище „Братя Миладинови – 1917”. Поводът бе светлото Възкресение Христово и желанието на най-значимите духовно-просветни институции във витошкия квартал да се обединят за съвместна дейност.

Вечерта на 7 май, мощите от десницата на св. вмчк Георги, донесени за поклонение от гръцкия град Негрита, които повече от седмица гостуваха в Софийска епархия бяха тържествено изпратени за Гърция. През последните дни те бяха поставени за поклонение в старинния храм „Св. вмчк Георги” в гр. Перник. Хиляди вярващи от района и от цяла България до последно се стичаха към светинята, за да измолят помощ и благословение от небесния Божий угодник. С камбанен звън, литийно шествие и пеене на възкресния тропар, на св Георги на църковнославянски и гръцки език, богомолният народ се прости с духовно близкия на всеки християнин светец.

На 1 май 2023 г. с благословението на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит  Неофит в Църногорския манастир бяха донесени за поклонение мощите на св. вмчк Георги Победоносец.

За тяхното посрещане се бяха събрали множество православни християни от всички краища на страната, някои от които дойдоха в светата обител още от предната вечер.

Гост на манастира беше архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, заедно с духовници и миряни от града.

Стотици лозенци посрещнаха тази вечер, 28 април, частица от мощите на св. Георги Победоносец, която преди три дни пристигна в България.

Съгласно програмата на Софийска света митрополия те бяха донесени в село Горни Лозен от протопрезвитер Георгиос Келембекис, предстоятел на храм „Св. Георги“, гр. Нигрита, Гърция и свещеник Василиос Куцурас, духовник от същия храм.

С празничен камбанен звън и с клепало, гръцките духовници, носещи светинята бяха тържествено приветствани в селото, известно с многобройните си параклиси и религиозни традиции. Децата от местното читалище, облечени с народни носии, първи посрещнаха светата частица и ръсейки розови листчета водеха литийното шествие, с което мощите бяха внесени във велелепния лозенски храм „Св. Атанасий Велики“, и поставени за поклонение.

На 18 април, Светли вторник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, доброволци от столчиния храм „Рождество Христово“, ж.к. „Младост“, водени от ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на столичния катедрален храм „Св. Неделя“, посетиха лишените от свобода в Централния софийски затвор и занесоха яйца и козунаци. Инициативата се проведе във връзка с Пасхалните празници.

На Велики четвъртък  деца от ДГ "Май" - група Елхичка и деца от ДГ "Мечта" - група Врабчета посетиха храм "Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Кюстендил където боядисваха яйца за празника Възкресение Христово.

Децата от ДГ "Славейче", гр. Кюстендил, пък посетиха храм "Успение Богородично".

Инициативата за боядисване на великденско яйце е съвместна - на Архиерейското наместничество, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" и детските  градини в гр. Кюстендил и се провежда с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит в храмовете на града през първите четири дни на Великата седмица, преди Възкресение Христово.