На 1 август 2020 г. след св. Литургия и определените за този ден богослужебни последования, отслужени в храм "Успение Богородично", гр. Кюстендил, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в с. Търновлаг, общ. Кюстендил, бе извършен водосвет за началото на Богородичния пост.

Водосветът отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с протойерей Светослав Григоров, председател на храм "Успение Богородично" в гр. Кюстендил и свещеник Иларион Стоянов, председател на храм "Преображение Господне" в с. Коняво, за здраве и благословение на местните жители.

Молитвено участие в службата взе кметът на селото г-н Любомир Лумбарски, заедно с редица местни християни.

Архимандрит Исаак поздрави всички присъстващи и припомни житието на днес честваните свети мъченици - 7 братя Макавеи, тяхната майка Соломония и учителят им Елеазар, като призова вярващите християни да следват техния пример, твърдост на духа и твърдост във вярата, безропотност и послушание, понасяйки с мъжество, кротост и смирение трудностите и изпитанията в живота. Архимандрит Исаак припомни и историята на Богородичния пост, като призова всички присъстващи в началото на установения от Св. Църква пост да се подготвят с въздържание, покаяние и молитва, за да пристъпят към Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата храмът бе огласен с многолетствие за благоденствието на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за православния български народ и за всички православни християни, живеещи в с. Търновлаг.