Стотици лозенци посрещнаха тази вечер, 28 април, частица от мощите на св. Георги Победоносец, която преди три дни пристигна в България.

Съгласно програмата на Софийска света митрополия те бяха донесени в село Горни Лозен от протопрезвитер Георгиос Келембекис, предстоятел на храм „Св. Георги“, гр. Нигрита, Гърция и свещеник Василиос Куцурас, духовник от същия храм.

С празничен камбанен звън и с клепало, гръцките духовници, носещи светинята бяха тържествено приветствани в селото, известно с многобройните си параклиси и религиозни традиции. Децата от местното читалище, облечени с народни носии, първи посрещнаха светата частица и ръсейки розови листчета водеха литийното шествие, с което мощите бяха внесени във велелепния лозенски храм „Св. Атанасий Велики“, и поставени за поклонение.

След като духовниците се поклониха, бе дадено началото на празнична вечерня. В нея взеха участие гръцките духовници, иконом Константин Стойчев, енорийски свещеник в гр. Брезник, гр. Елин Пелин, свещеник Георги Марков, предстоятел на лозенския храм, свещеник Цветан Чиков, йеродякон Вартоломей и дякон Антоан Марков. Църковните песнопения бяха изпълнени от църковни певци, ръководени от йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“. На богослужбата молитвено участие взе кметът на район „Панчарево“ - Николай Гюров.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, парченце от което бе раздадено на вярващия народ в края на богослужбата. С пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна отец Григориос Келембекис, който вдъхновено говори за любовта като дар от Бога. В своето трогателно обръщение той подчерта, че любовта не е само към Бога, а тя минава през любовта към нашите ближни. А те, като част от съседния братски народ изразяват своята братска любов към българския народ, споделяйки духовното богатство, което имат.

С дълбоко преклонение вярващите пристъпиха да са покланят на десницата на св. Георги като отправиха своите молитви с дълбок поклон и надежда за решения на своите тревоги и потребности.

Мощите на св. Георги ще останат в лозенския храм “Св. Атанасий“ през следващите 29 и 30 април. Църквата ще остане целодневно отворена през тези дни, като се предвижда през вечерите да не затваря врати колкото е необходимо.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Людмила Спирова, Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК