Просвета и култура

На 10 и 23 май 2023 г. на сцената на Софийската опера се състоя световната премиера на музикалната поема „Рилският пустинник“ по текст на Тихомир Павлов и музика на ставрофорен иконом Кирил Попов. Творбата — прекрасна творческа сполука, представлява музикална поема в две действия и десет картини. По решение на Св. Синод на Българската православна църква, спектаклите бяха посветени на 70-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия, както и по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 20 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Софийска света митрополия се проведе празнично състезание – викторина, посветена на 1160 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Състезанието, което се провежда за трети път, се състоя в зала „Екзарх Стефан I“ в сградата на Митрополията. В него се включиха деца от първи до четвърти клас, изучаващи „Религия-Православие“ на територията на Софийска епархия.

Празничното събитие, което се превърна истински детски празник бе открито с приветствие на Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който поздрави малките християнчета и им пожела надпреварата за знания да им бъде за радост и забавление.

Тази година викторината се състоеше от четири кръга – по един за всеки от класовете, а оценители на състезанието бяха епископ Поликарп,  архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, д-р Полина Спирова и г-жа Велина Андонова. Модератор на събитето бе г-жа Милена Йоцова, а водещи на състезанието – третокласничките от Банкя София Жело и Рая Форданова.

Под творческия псевдоним „Ивайло Орлин“ Неврокопският митрополит Борис (Разумов) издава своята първа и единствена стихосбирка – „Полети“. В статията си „Покойният Неврокопски митрополит Борис като поет“ (Църковен вестник, бр. 38 от 1958 г.) йеромонах Нестор (по-късно Смоленски епископ, † 2013 г.) ни разкрива, че тази стихосбирка за пръв път е била отпечатана през 1934 г. в печатницата на добрия приятел и съученик на дядо Борис от Цариградската духовна семинария Тодор Плочев, който „бил замолен от митрополита Бориса да се запази в тайна до смъртта му, кой е авторът на тази творба“.

По думите на друг един негов приятел, митрополит Борис още при следването си в Богословския факултет на Черновиц пишел стихове и се подписвал: Щолцберг, т. е. горда планина, горд връх. И на много места в стиховете си митрополит Борис говори за „горди върхове“, към които душата му се стреми. Навсякъде от тия стихове лъха копнеж по „светли висини“, по „девствени пътеки“, по „Предвечната светлина“.

Предлаганото на вниманието на читателите второ пълно издание на стихосбирката „Полети“ се издава от Руенската света обител „Св. Йоан Рилски“, край село Скрино, и е с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Посвещава се на 135-годишнината от рождението на Неврокопския митрополит Борис и 75-годишнината от неговата мъченическа смърт.

На 25 април в гр. Перник се проведе духовна среща на ученици от ОУ „Св. Иван Рилски“, гр. Перник, с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Срещата се проведе в салона на представителната сграда на Областна администрация Перник и бе от поредицата училищни мероприятия свързани с отбелязването на 120 години от създаването на ОУ „Св. Иван Рилски“, гр. Перник.

Епископ Поликарп беше посрещнат в залата от г-жа Цветана Пиралкова, директор на училището, която и представи госта пред преподаватели, родители и ученици.

На 25 април в партерното фоайе на Софийската опера и балет се състоя пресконференция, посветена на премиерата на „Рилският пустинник“- музикална поема в две действия и десет картини. Спектакълът, подготвен от Софийската опера се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

Музикалното произведение, което се поставя за първи път е по текст на известния български поет, писател и общественик Тихомир Павлов (1880-1937), композитор е ставрофорен иконом Кирил Попов, а диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, режисьор - академик Пламен Карталов.

На 22 април, хор „Агия“, сформиран към Школата по източно пеене при столичния храм „Рождество Христово“, с ръководител г-н Никола Антонов, откри 16-ия международен фестивал на Музикалните състави в Атина (16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων) в най-голямата зала в Гърция - „Мегаро мусикис“.

На Велики четвъртък, за пета  поредна година, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, се проведе празнично боядисване на великденски яйца на площад „Св. Неделя“. Тази година в него участваха над сто деца от 191 ДГ „Приказка без край“, 23 ДГ „Здраве“, 8 ДГ „Елка Петрова“, 83 ОУ „Елин Пелин“ и ПЕГ 203 „Св. Методий“.

Възкресният брой на списание „Епархийски глас“ и първи за 2023 г. излезе от печат.

Новият брой на периодичното издание на Софийската света митрополия е под надслов „Пасха е! С радост един другиго да прегърнем!“. В него ще откриете Слово за Възкресение Христово на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, проповед за празника на протойерей Владимир Дойчев, разговор със ставрофорен иконом Александър Лашков, статии за проф. д-р Иван Панчовски и за Петър Попдимитров, за църковната история, втора част на интервюто на Весела Игнатова с професор Константинос Нихоритис, статия на свещеник Любомир Янъков „За църковната химнография и традиционната православна музика“, както и християнска поезия, разкази и пътепис, детско творчество и църковни новини. Специално място в броя е отделено на материал по повод 10 годишнината от избора на Негово Светейшество Неофит за Български патриарх.

На мило тържество в Енорийския център на столичния храм „Св. Параскева“ бе отбелязано 50-ото издание на детското предаване по православно радио „Епархийски глас“, наречено „За децата с Надежда“. На празника присъстваха деца от училища на столичните квартали Панчарево, Герман и Лозен.

Специални гости бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм-домакин, протойерей Кръстин Апостолов, енорийски свещеник в кв. „Панчарево“, свещеник Георги Марков, енорийски свещеник на с. Горни Лозен и представители на община "Панчарево".

Издава Софийска света митрополия
Печат: Симолини 94
Със съдействието на Сдружение "Православно отечество"
София, 2021 г.

Цена: 12 лв