Просвета и култура

Тази година ще се проведе петото издание на Националния конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“. Той се организира от  ОУ „Тома Кърджиев“ - гр. Русе, съвместно с Регионално управление на образованието - Русе, регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и Русенска митрополия.

Конкурсът се провежда с благословението на Светия Синод на Българската православна църква и в него могат да вземат участие деца от всички епархии в страната.

Темата на тазгодишното издание е „Цветовете на душата“, като е предложен и вариант за работа на свободна тема. Има възможност да се работи и и по трета тема, която е зографисване на икони.

Крайният срок за изпращане на творбите е 30 април 2023 г.

На 21 януари вечерта, в софийската зала „България“ се проведе юбилеен духовен концерт "Братя двоицу", посветен на  имения ден и 10-ата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит † Н е о ф и т, и 80-ата годишнина на доцент протопсалт Димитър Димитров и 45 години диригент на смесения хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“. Организатори на музикалното събитие са Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия, Софийската света митрополия и Софийската филхармония.

В програмата на концерта се включиха музикалните формации: Смесеният хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“, с главен диригент доцент протопсалт Димитър Димитров и диригент д-р Георги Еленков, Софийски свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, с диригент Кристиан Попов и Архиерейският хор при Старозагорската света митрополия, с диригент Мария Денкова. Водещ на вечерта бе Мариус Донкин.

Честито Рождество Христово!

Драги приятели, представяме на вашето внимание ютюб-канала Епархийски глас TV.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 21 декември беше осветен телевизионен център към Софийска митрополия „Епархийски глас“.

Продукцията на телевизия „Епархийски глас“ ще можете да намирате на този адрес: Епархийски глас TV.

На вашето внимание представяме днес: Посланието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Бъдни вечер, Освещаването на телевизионния отдел при Софийска митрополия и първото предаване „Стълба към небето“, което ще се излъчва всеки петък от 10:00 ч. Първото предаване беше публикувано днес в 10:00 ч., а второто ще се излъчи на 1 януари 2023 г. от 10:00 ч.

Надяваме се, че чрез тази нова придобивка ще допринесем за духовното преуспяване на всички вас.

 

Третият брой на списание „Епархийски глас“ за 2022 година излезе от печат в чест на празниците Рождество Христово и Богоявление.

Новият брой на периодичното издание на Софийската света митрополия е под надслов „Бог се яви в плът“. В него ще откриете Обръщение за празника „Богоявление“ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, „Христос дойде в света – радвайте се“ от Белоградчишкия епископ Поликарп, разговор със ставрофорен иконом Тома Шопов, статии за богословието, църковната история, разговор на Весела Игнатова с професор Константинос Нихоритис „Да върнем атонския дух в нашето съвремие“, „Византийската църковна музика и нейната метрика“ от Ивайло Борисов, „Когато небесата се отварят“ - мисли за Рождество Христово на Иван Стамболов – Сула, както и християнска поезия и разкази, детско творчество и църковни новини.

На 21 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по решение на Софийския епархийски съвет, в сградата на Софийска митрополия беше открит и осветен телевизионен център.

В навечерието на Рождество Христово беше открита телевизия „Епархийски глас“, която логически допълва медийните дейности за проповядване на Словото Божие. След епархийското издателство и радио „Епархийски глас“, митрополията вече и чрез телевизионен канал ще върши своята дейност за благото и просвещението на верните свои духовни чеда от епархията.

В главното студио на телевизия „Епархийски глас“ беше извършен водосвет. Водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Сава Кокудев, протойерей Костадин Тренев, протойерей Кръстин Апостолов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На откриването на новата медия присъстваха Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел при Софийска света митрополия, Пламен Михаилов, главен редактор при Културно-информационния отдел на Митрополията, Никола Димитров, служител в радио „Епархийски глас“, както и Ясен Николов, изпълнител и ръководител на телевизионния проект и техническия екип на новата епархийска телевизия.

На 19 декември, в навечерието на Рождество Христово, в столичния старинен храм „Св. София“, се проведе детски Рождественски концерт.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит концертът беше организиран от протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма, и негови сътрудници.

В Рождественския концерт участваха детски църковен хор „Св. Серафим Софийски“ с диригент Анелия Кочева и детски хор „Пим-Пам“ с диригент Ирена Христова.

Концертът беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, духовници и многочислено множество верен народ.

На 19 декември, в навечерието на Игнажден, на площад "Св. Неделя" в столицата бе тържествено открита къщичка със сцената на Рождество Христово. Това се случва за първи път в София и бе осъществено с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, както и с разрешението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Рождественската сцена е издигната до елха, поставена от фирма "Италия Мода България ЕООД", на източната страна на митрополитския катедрален храм "Св. вмчца Неделя".

На откриването на новата Рождественска придобивка присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, родители, учители и софиянци. В тържественото откриване взеха участие ученици от столичното 144 СОУ "Народни будители", които облечени в народни носии изпълниха коледарски песни.

На 21 ноември в София се проведе духовен концерт, посветен на Въведение Богородично.

По традиция, Софийска света митрополия организира празничен концерт, посветен на Богородичния празник, който е определен от родната ни църква през 1929 г. и като Ден на православната християнска младеж и семейство. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит концертът се проведе в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Духовното тържество започна с приветствие от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

На 18 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в гр. Кюстендил се проведе празничен концерт, посветен на Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство.

Празничното тържество се състоя в малкия салон на Читалище "Братство - 1869" и беше организирано от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и кюстендилското читалище.

В концертната програма се включиха деца от детски градини на Кюстендил, деца изучаващи предмета Християнство-Православие в Кюстендил и смесени хорови състави, които изпълниха църковни песнопения.

Тържеството беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Общински съвет Кюстендил и председател на читалищното настоятелство, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил, духовници от Кюстендилска духовна околия, учители, родители и гости.

На 17 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в гр. Дупница се проведе празничен концерт, посветен на Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж.

Празничното тържество беше организирано от Дупнишко архиерейско наместничество. В него се включиха деца, изучаващи предмета Християнство-Православие в Дупница, църковният хор при храм "Св. вмчк Георги Победоносен" в Дупница и мъжкият хор "Св. Йоан Рилски", гр. Дупница.

Тържеството беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, духовници от Дупнишка духовна околия, учители, родители, множество вярващ народ и гости.