Просвета и култура

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит излезе от печат книгата Постен триод.

С това издание се затваря годишният богослужебен кръг, завършва поредицата от богослужебни книги: Минеи, Октоих, Постен и Цветен триод, и две книги с канони и служби на Пресвета Богородица – Богородичник и Богородичен миней.

Постният триод съдържа службите от четирите подготвителни седмици преди Великия пост – на Митаря и фарисея, на Блудния син, Неделя на Страшния съд и Прощална неделя, и службите от шестте седмици на Великия пост, както и от Страстната седмица до Възкресение Христово.

Книгата съдържа 960 стр., голям формат, двуцветен печат, твърда корица с кожена подвързия.

Изданието е на Софийска света митрополия със съдействието на книгоиздателско сдружение „Православно Отечество“.

Единична цена 73 лв.

Може да бъде закупена от Софийска света митрополия, тел. 0879 259 293, г-н Кольо Лозанов и от Книжна борса „Г. Искър“, тел. 087 890 8244.

През месец септември в Богословския факултет в София се проведе работна среща на международния екип на проект "Иновативна мрежа за преподаване на религия" (IRENE), който има за цел да усъвършенства компетенциите на преподаватели по религия, както в началните и средни училища, така и във висши учебни заведения.

Идеята на проекта, финансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз е да се подобрят методите на преподаване на религия, чрез демонстрация на иновативни методически практики, използвани в държави-членки на ЕС, както и да се предоставят възможности на целевата група за участие в обучителни семинари в Гърция, Финландия, Естония и Италия.

На срещата, която се проведе в Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" присъстваха представители на асоциация "Василиада" към архиепископия Крайова, Румъния, представители на Института "Сан Бернардино" във Венеция и представители на Богословския факултет, ръководени от доц. д-р Адриан Александров, зам.- декан по Международна, научноизследователска и проектна дейност, и водещ специалист в България по омилетика и християнска педагогика.

Международната тридневна среща бе съчетана с онлайн дискусия, в която се включиха представители и на останалите партньори на проекта - Аристотелевия университет в Солун, Университета на Източна Финландия и Богословския институт в Талин, Естония.

Основната цел бе да се обсъдят постигнатите до този момент резултати от двугодишния проект, както и да се планират бъдещите дейности, а именно: разработване на програми и провеждане на обучения в Естония, Гърция, Румъния и Италия, насочени към преподаватели по теология/религия от страните, включени в проекта; разработване на учебни материали, отговарящи на обучителните нужди на целевите групи на проект "IRENE"; разработване на сборник статии за състоянието на религиозното образование във всяка една от държавите, включени в проекта, и провеждане на международна конференция за оповестяване на резултатите, която ще се състои във Венеция, Италия.

Подготви: Весела Игнатова

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит излезе от печат сборникът „Богородичен миней“.

Книгата съдържа служби на атонски и руски чудотворни икони на Пресвета Богородица подредени по месеци. Включени са службите към Иверската икона – Вратарница, Скоропослушница, Троеручица, Всецарица, Предвъзвестителка, Търсеща загиналите, Радост на всички скърбящи, Боголюбска, Донска, Державна, Казанска и др.

Книгата съдържа и приложение – служби на светии от по-ново време, които са включени в приложението на руските минеи. Това са службите на светите Теофан Затворник, Димитрий Ростовски, Григорий Палама, Паисий Величковски, Серафим Саровски Чудотворец, Йоан Кронщадски Чудотворец, Блажена Ксения Петербургска и др.

Изданието е осъществено от Софийска света митрополия със съдействието на книгоиздателско сдружение „Православно Отечество“. Съдържа 518 стр. голям формат, двуцветен печат, с отделно изработени орнаменти към всяка служба, твърда корица с кожена подвързия.

Единична цена: 48 лв.

Може да бъде закупена от Софийска св. митрополия, тел. 0879 259 293, г-н Кольо Лозанов, както и от Книжна борса „Г. Искър“, тел. 087 890 8244.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит излезе от печат богослужебната книга Цветен триод. Тя съдържа службите от Пасха до Осма неделя след Пасха - Неделя на всички светии. Включва службите на празниците Възнесение и Св. Петдесетница.

Книгата съдържа 612 стр., голям формат, двуцветен печат, твърда корица с кожена подвързия.

Изданието е на Софийската света митрополия със съдействието на книгоиздателско сдружение „Православно Отечество“.

Единична цена 50 лв. Може да бъде закупена от Софийска света митрополия, тел. 0879 259 293, г-н Кольо Лозанов и от Книжна борса „Г. Искър“, тел. 087 890 8244.

Двама свещеника от Софийска епархия взеха участие в Петнадесетите международни Цар-Шишманови дни в Самоков и четиридесет и първите научни четения на Асоциация „Онгъл“, които се проведоха от 1 – 3 октомври.

Тази година форумът, с тема „Фолклор и религия: език текст – контекст“ е посветен на 250 години от първия самоковски препис на „История славянобългарска” на преп. Паисий Хилендарски от Алекси Велкович Попович (1771 г.), 160 години от излизането на сборника „Български народни песни” от Димитър и Константин Миладинови (1861) и 30 години от основаването на Асоциация „Онгъл” (1991 г.).

Организатор на събитието бе Община Самоков, Исторически музей – Самоков, Импресарско-издателска къща „РОД“ и Асоциация „Онгъл“. Сред учредителите на Асоциация „Онгъл“ и активни участници до днес са дфн. Росен Малчев, доц. д-р Константин Рангочев от Института по информатика и математика към БАН, проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова, журналистът Цвета Ненова.

В четиридесет и първите научни четения на Асоцияцията „Онгъл“ са включени теми като: „Име и святост“, „Образ – мит –текст“, „Вяра и култ“, „Светци и фолклор“, „Етнос и менталност“.

Събитието бе открито от кметът Владимир Георгиев, който подкрепя ежегодното провеждане на научния форум. Поздрав към участниците бе  отправен от доц. д-р Константин Рангочев, председател на Асоциация “Онгъл”. Той представи в резюме историята на Асоциацията, както и постиженията в изследователската дейност. В последствие в изнесения доклад той подчерта, че именно благодарение на задълбочената изследователска дейност са изнесени исторически факти за лобното място на цар Иван Шишман и родното място на Паисий Хилендарски. Секретарят на “Онгъл” д-р Росен Малчев също сподели своите виждания за постиженията от работата на терен, а директорът на историческия музей Веселин Хаджиангелов представи огромното значение на археологията за новите исторически факти и открития.

Ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия запозна аудиторията с: „Историческата и духовна традиция, отразена в саморъчните надписи от камбанарията на Митрополитския храм „Успение на Пресвета Богородица”.

Протойерей Дилян Цветков, председател на столичния храм „Св. пророк Илия”, кв. „Княжево“, сподели за социалната дейност, която е развивал храм „Свети пророк Илия“ през първата трета на ХХ в. Отец Дилян разгледа дейността на Българската православна църква като отбеляза, че Църквата стои начело на социалната дейност в държавата. Тя обгрижвала даровити деца от бедни семейства и е изградила старопиталища в манастирите в Курило, Сеславци, Подгумер, летовищни станции в Драгалевския, Дивотинския, Долнолозенския и др. манастири. В сградата на Софийска митрополия е бил създаден център за обучение на сираци, в който усвоявали занаяти, които да им помогнат за изкарване на прехраната. Събирали се помощи от всички енории за хора с увреждания, като напр. в Неделята на Сионския слепец те са били предавани на Дружеството на слепите, а в Неделята на разслабления – на Дружеството на инвалидите.

В рамките на Международния симпозиум бе проведен и ХVI-я фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека“.

Автограф на хаджи поп Алексия Маноилович от Самоков от 1778 г. в старопечатна книга от Самоковска духовна околия.

 

 

Подготви : Весела Игнатова
 

На 1 октомври в столичния храм „Св. мцча Параскева“ се проведе тържествен празничен концерт, на който бе представен новият албум – „Архангельский глас“, с църковни песнопения на Национална хорова капела „Георги Робев“.

Концертът бе дирижиран от г-жа Нели Трошева, а солист бе г-н Пламен Бейков.

Изпълнени бяха песнопения, които се съдържат в новия албум и които особено се тачат от българската публика.

На концерта, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. мцча Параскева“, йеромонах Тимотей от Балшенския манастир, храмовото духовенство и множество приятели и гости на смесения хор.

На заседание на Академичния съвет бяха отличени носителите на Голяматата награда за научноизследователска дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г. в областта на социалните и хуманитарните науки и в областта на природо-математическите науки и на Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г.

Носителят на Голямата награда за научноизследователска дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г. в областта на социалните и хуманитарните науки е проф. дфн Георги Попов от Богословския факултет. Поради невъзможност на проф. Георги Попов да присъства, ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков връчи наградата на неговия брат – ставрофорен иконом Кирил Попов, свещенослужител в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Отец Кирил Попов поздрави всички от името на проф. дфн Георги Попов и заяви, че е изразител на неговото голямо вълнение и на неговата искрена благодарност и признателност за удостояването му с Голямата награда за научноизследователска дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2020 г. „Подобно на средновековните наши знаменити химнографи проф. Попов възкликва: „Не аз действам, а Бог действа чрез мен““, каза отец Кирил Попов и допълни: „Нека по молитвите на св. Климент Охридски Чудотворец Божието благословение и Неговата милост да бъде върху всички вас!“, като пожела на всички на добър час.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит излезе от печат сборникът „Богородичник“ или „Теотокарий". Книгата съдържа  канони на Пресвета Богородица на осемте гласа за всеки ден от седмицата. По този начин в нея са поместени 56 канона – похвални и молебни песни към Божията Майка. Четат се всеки ден на Повечерието, но могат да бъдат включени и в частното молитвено правило.

Изданието е осъществено от Софийска света митрополия със съдействието на книгоиздателско сдружение „Православно Отечество“. Съдържа 308 стр. голям формат, двуцветен печат, твърда корица с кожена подвързия.

Единична цена: 40 лв.

Може да бъде закупена от Софийска св. митрополия, тел. 0879 259 293, г-н Кольо Лозанов, както и от Книжна борса „Г. Искър“, тел. 087 890 8244.

Книгата „Хвърчилото, орлите и светците“ е първият самостоятелен сборник с разкази на презвитера Мирела Кючукова. Авторката, майка на три деца, учител по „Религия“ и съавтор на учебниците по „Религия-Християнство-Православие“ издадени от Българската православна църква - Българска патриаршия, с умение и педагогически опит поднася на малкия читател вълнуващи истории, вдъхновени от житията на българските светии.

Умело подбраните сюжети от живота на светците са написани разбираемо и достъпно, както за малките деца, така и за техните родители. Разкази не само разкриващи живота и делата на нашите светии, но и увличащи към подражание на тяхната любов към Бога и ближния. Като пръв плод на още непубликуваните разкази са непринудените и вдъхновени детски илюстрации, придружаващи настоящото издание. Те са дело на децата от школата по иконопис към Православния информационен център на Неврокопска митрополия в гр. Благоевград.

Детската книжка се издава по инициатива и с подкрепата на братството на Руенския манастир "Св. Йоан Рилски".

В чест на предстоящия празник Въздвижение на Честния Кръст Господен излезе от печат втория брой на списание „Епархийски глас“.

Новият брой на периодичното издание на Софийска света митрополия е под надслов „С този знак ще побеждаваш“. В него ще намерите празнични слова, интервюта със столични духовници, православно творчество, църковен живот и исторически годишнини, важни новини, както и справочна информация от Софийска епархия.

Списанието е на продажна цена от 5 лева и съдържа 120 цветни страници в голям формат с луксозна корица. То може да бъде закупено от храмовете и манастирите в епархията, както и от домакина на Софийска света митрополия - г-н Кольо Лозанов.

За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.