Патриаршески вести

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща Н. Пр. посланика на Словашката република в Република България Васил Гривна. Приемът се състоя в сградата на Софийска света митрополия. 

Посланик Гривна изтъкна добрите взаимоотношения между България и Словакия, като сподели на Светейшия патриарх повече за живота на Православната църква в Чешките земи и Словакия, водена и духовно ръководена от митрополит Ростислав.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на среща Н. Пр. Орас Махмуд, посланик на Сирийската арабска република у нас. Приемът се състоя в сградата на Софийска света митрополия. 

По време на приема Нейно Превъзходителство Орас Махмуд изтъкна добрите отношения между България и Сирия и изрази огромната си благодарност за помощта, която Българската църква е оказала на Сирия след земетресението в страната, което отне живота на хиляди хора и нанесе разрушения на множество населени места.

Негово Светейшество пожела на посланик Махмуд успех в мандата и бе изразена надеждата за повече съработничество и съвместни дейности.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на среща Н. Пр. Алексиос Мариос Либеропулос, Посланик на Гърция в България. Приемът се състоя в сградата на Софийска света митрополия. 

По време на срещата Негово Превъзходителство изтъкна добрите отношения между България и Гърция, както в духовен план, така и в обществено-политически. Поставен бе и въпросът с отслужването на богослужения в храма на посолството на Гърция у нас – „Св. вмчк Георги“, както и ползата от духовно общуване между българите и гърците, които взаимно посещават духовните огнища на двете държави – манастири и храмове. 

Негово Светейшество пожела на новия посланик успех в работата и в съработничеството между двете държави. Срещата завърши с благопожелания и надежди за още срещи и работа в различни полезни, както за обществото, така и за Църквата, проекти.

В деня, в който Православната църква почита св. равноапостолни братя Кирил и Методий, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Софийската света митрополия вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на Негово Светейшество сборника, посветен на Международния форум за кирилицата „И ний сме дали нещо на света“, който г-жа Йотова организира преди няколко месеца. Форумът събра известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиависти. Конференцията изтъкна българския принос за спасяването на делото на св. Кирил и Методий и техните ученици, за създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят. Илияна Йотова благодари на Св. Синод за подкрепата. В сборника е поместено специалното посвещение на Патриарх Неофит за високия форум. Българският патриарх освети и благослови икона на св. братя, която вицепрезидентът съхранява в кабинета си.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес Н. Пр. Виктор Темирбаев, посланик на Казахстан у нас. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх. 

По време на приема Негово Превъзходителство сподели своите впечатления от нашата страна, като изтъкна общото между България и Казахстан - толерантността, разбирателството и съвместно съжителство на хората от различни вероизповедания и народности.

Православната църква отдава днес, 2 май,  прослава на св. цар Борис-Михаил и на св. Атанасий Велики. По този повод в митрополитския храм "Св. Марина" в двора на Софийска света митрополия бе отслужена празнична света Литургия.

На 20 април, Светла сряда, в сградата на Софийска света митрополия се проведе среща на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит с посланика ни в Република Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, Димитри Йотев, председател на Българските православни църковни вакъфи в Истанбул и Одрин, Христо Копанов, зам.-председател, Йоанка Шонева, член на настоятелството, Кристофър Чолак, настоятел и др.
В срещата взеха участие и Техни Високопреосвещенства Пловдивски митрополит Николай, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, протодякон Иван Петков и г-н Емил Велинов, началник на отдел „Протокол“ при Св. Синод. Председателят Димитри Йотев поднесе подарък на Светейшия патриарх - плакет с образа на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, Турция.

Нашите сънародници в Турция поздравиха с пасхалния възглас Негово Светейшество, като му пожелаха крепко здраве и дългогодишно служение като Предстоятел на родната ни църква. В края на приема бе изразена и надеждата за по-чести срещи и възможност за духовна беседа.

Източник: bg-patriarshia.bg

Текст и снимки: Ангел Карадаков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК!

 

 

Христос воскресе!

На Възкресение Христово Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави тържествената пасхална света Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Малко преди полунощ патриарх Неофит прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на Спасителя и възвести Христовото възкресение. След това Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално пасхално послание.

В митрополитския храм-параклис „Св. Марина“ по време на Страстната седмица бяха отслужени великопостни богослужения, на които Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит взе молитвено участие. На Велики четвъртък бе отслужена Василиева св. Литургия и Велик маслосвет, а на Велики петък последованието на Опело Христово. 

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Българският патриарх Неофит днес възглави празничната св. Литургия по повод неделя Вайя - тържественото влизане на Христос в Йерусалим, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Патриарх Неофит съслужи с Техни Преосвещенства Мелнишкия еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска митрополия, йером. Никодим, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруноски и йеродякон Поликарп.