На 6 януари 2015 г. на пл. "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе следното поздравително слово по случай Господския празник Св. Богоявление и благославянето на българските бойни знамена:

 

"+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, СКЪПИ ВОИНИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на светото Богоявление, когато Църквата тържествено чества откриването тайната на Пресветата Троица, стародавна традиция повелява не само отслужването на Великия Богоявленски водосвет, но и благославянето на бойните знамена, събирайки по този начин трите изяви на българския народ и българското общество: неговата вековна духовна опора - Православната църква, неговата сигурност - в лицето на Българската армия, и неговата държавност - в лицето на законно избраната, съгласно свободното народно волеизявление, държавна власт. Традиция, установена в зората на българската християнска държавност, запазена през столетията - като скъпо наследство от нашите деди - и въплъщаваща в себе си идеята за единството на Църква, народ и общество - като гаранция за пребъдването ни сред всички изпитания, на които е бил подлаган в хилядолетната си история нашият славен народ.

Ето защо, нека в този тържествен и празничен ден всички ние заедно въздигнем сърцата си нагоре, в гореща молитва към Всеподателя Бога, всякога да благоволи към православния български народ - към неговата Православна църква и неговата държава - и да укрепва силите ни, та в единство и в единомислие да предаваме и ние на идните поколения завещаното ни от предците. Защото само неотклонното следване на техните завети е сигурната ни гаранция за добруване и просперитет през вековете. Нека пазим свидното наследство на нашата православна вяра и принадлежността ни към Църквата Христова! Да пазим и преумножаваме това наследство, за да бъдем истински Христови ученици, следовници и подражатели, като във всички свои действия се ръководим от Божия закон и неговата свята правда!

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!"