Днес, 5 ноември, президентът Росен Пневнелиев награди Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с орден "Стара планина” – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за големите му заслуги към България. Наградата  е по предложение на Министерски съвет, ръководен от примиера Бойко Борисов.

"От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми", пишат от правителството в мотивите за предложението. 22 юни 2010 г. патриарх Неофит /тогава Русенски митрополит/е награден с друг висок държавен орден - "Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие. Той му беше връчен за заслугите му за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

„Неведнъж, във времена на бури и изпитания, нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа“- заяви днес, президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. 

„Днешната церемония е знак за дълбокото ни уважение към личността на Патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете“, подчерта държавният глава.„Във Ваше лице, българският народ има своя  мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство“- каза още  държавният глава на патриарх Неофит.

От своя страна първойерархът на Българската църква отговори с благодарствено слово, в което каза: „Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светска власт“. Той подчерта, че държавата и църквата трябва да си взаимодействат по-активно в социалната сфера, в образованието и възпитанието на младите хора, в поддържането и опазването на духовните средища и културните ни паметници. „Все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и членове на обществото, за целия им живот“ – каза още той.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на правителството и на Българската православна църква- Ловчански митрополит Гавриил, Доростолски митрополит Амвросий, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и др.

Страницата подготви: Весела Игнатова

{joomplucat:106 limit=20|columns=3}