По покана на Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените синодални митрополити на официално мирно посещение в България утре ще пристигне Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей І.
Посещението на патриарх Вартоломей у нас ще започне на 8 ноември и ще продължи до 10 ноември. Той ще бъде придружаван от Драмския митрополит Павел и от Адрианополския митрополит Амфилохий и др. 

Официалната програма на Вселенския патриарх започва на 8 ноември от 9.30 часа със Съборна света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която ще бъде възглавена от патриарх Вартоломей и от патриарх Неофит.

От 12.30 часа на 8 ноември започва срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на българския патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи в салона на гранд-хотел "София".

На 9 ноември от 10.00 часа на академична церемония в Големия салон на БАН на Вселенския патриарх Вартоломей ще му бъде присъдено почетното научно звание "Доктор хонорис кауза".

Същия ден в в Гербовата зала на президентството държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи на Вселенския патриарх орден "Стара планина" - първа степен.

На 9 ноември в 18.00 часа патриарх Вартоломей ще даде брифинг за за представители на български и чуждестранни медии в зала "София" на гранд- хотел "София".

На 10 ноември в 8.30 часа в Министерския съвет ще се състои среща между Вселенския патриарх Вартоломей и премиера Бойко Борисов.

В 10.00 часа същия ден започва поклонническото посещение на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит в Троянския ставропигиален манастир "Успение Богородично". Там двата патриарси ще извършат молитвено възпоменание на гроба на блаженопочиналия и приснопаметен български патриарх Максим.