Предстоящи събития

На 10 юни/ събота/, в навечерието на Неделята на Всички светии, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", ул. „Георг Вашингтон" №47 (на Женския пазар) имаме духовната радост да посрещнем за всенародно поклонение чудотворните икони на св. Лука Войноясенецки и св. Серафим Саровски, с вградени техни свети мощи.
 
Това духовно благословение идва в седмата година от въвеждането на чудотворния светогорски препис на иконата на Божията майка "Пресвета Богородица - Достойно есть" в храма, в  Неделята на всички светии, в който ден тържествено се чества храмовата икона "Всички български светии" и по повод  празника на иконата Света Богородица "Достойно есть".
Според утвърдената програма на Софийска св. митрополия, поклонението  пред чудотворните  икони, с мощите на св. Серафим Саровски Чудотворец и св. Лука Войноясенецки ще бъде както следва:

4 юни /неделя/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, гр. София;

5 юни /понеделник/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух“, гр. София, кв. „Надежда“;

8 юни /четвъртък/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в Балшенския манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат“;

11 юни /неделя/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия;

На 31 май (сряда) предстои новото издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия „Епархийски глас“.

Тази седмица отбелязваме Господския празник Петдесетница – рождения ден на Христовата Църква. За слизането на Светия Дух петдесет дни след Възкресението на нашия Господ Иисус Христос и за съвременните проблеми в общуването между хората ще разговаряме с първия гост в студиото ни – свещеник Лука Китин, предстоятел на храм „Св. Троица“ в столичния кв. Драгалевци. Той ще ни сподели и за скорошното обновление на енорийския храм, както и за това колко е важно да се грижим за Божия дом.

Вторият гост днес е свързан с Деня на детето и с една социално-милосърдна инициатива, подготвяна за първи юни. Д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ към Културно-просветния отдел на Св. Синод, ще ни разкаже за изминалия национален детски конкурс в чест на Петдесетница и за благотворителната изложба на наградените, подкрепяща деца в нужда. Тя ще разкрие и повече подробности за предстоящото посрещане в София на две чудотворни икони с мощите на св. Серафим Саровски  и на св. Лука Войноясенецки, в храма „Св. св. Кирил и Методий“.