Предстоящи събития

На 21 май Православната църква почита светите равноапостолни велики царе Константин и майка му Елена, благодарение на които християнството се превръща в основно вероизпеведание за Римската империя.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия в новоосветения храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин.

Богослужението ще възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Начало на литургията - 9:30 часа.

 

 


 

5 май /четвъртък/ – 10:00 ч . – Копка за православен храм в с. Дръмша, посветен на св. вмчца Ирина;

5 май /четвъртък/ – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“

6 май /петък/ – 09:00 ч. Освещаване на бойните знамена пред паметника на Незнайния войн пред столичния храм "Света София";

6 май 13:30 ч. Водосвет в храм "Св. Георги Победоносец" в с. Маджаре, Самоковска духовна околия;

8 май /неделя/ –09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. Йоан Богослов“ в кв. „Левски Г“;

8 май /неделя/ – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин;

9 май /понеделник/ –  09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. Николай“ в кв. Връбница;

9 май –  13:30 ч. – Водосвет и обновление на храм „Св. Николай“, с. Расник, община Перник;

 

От 23 до 25 май 2022 г. с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия Синод на Българката православна църква – Българска патриаршия, с разрешение на Вселенския патриарх Вартоломей и Свещения Кинотис на Света Гора – Атон, в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил ще бъдат донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република, Карея.

Програмата по посрещането, поклонението, богослужебната прослава на светите равноапостоли и изпращането на светинята е както следва:

23 МАЙ – ПОНЕДЕЛНИК

12:00 ч. – Посрещане на светите мощи на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“, които с литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в  митрополитския катедрален храм „Света Неделя“;

12:20 ч. – Посрещане на светите мощи в митрополитската катедрала „Света Неделя“;

12:30 ч. – Молебен пред светите мощи;

13:00 ч. – Всенародно поклонение пред светините;

17:00 ч. – Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;

18:00 – 23:00 ч. – Всенародно поклонение. (При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

24 МАЙ – ВТОРНИК

09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в чест на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;

08:00 – 18:00 ч. – Всенародно поклонение пред светините;

17:00 ч. – Вечерня в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“;

18:00 ч. – Маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред светите мощи;

19:30 – 23:00 ч. – Всенародно поклонение. (При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

25 МАЙ – СРЯДА

09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“;

12:00 ч. – Изпращане на светите мощи за Света Гора.

 

Приканваме честния клир, монашеството и верния народ на Софийска епархия и всеки желаещ да вземат участие в това историческо събитие.

По молитвите на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, Господи Иисусе Христе, помилуй и спаси нас! Амин!

На 18 май (сряда)  предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радио „Епархийски глас“. Темата в този брой ще бъде само една, а гостуващите духовници ще бъдат двама.

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. За предстоящото голямо църковно събитие ще се срещнем с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“, a за благовестието и мисията на светите братя ще си говорим с доц. д-р протойерей Иван Иванов, предстоятел на  Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим и преподавател в Богословския факултет на Софийски университет.

На 25 май в Столична градска художествена галерия ще очакваме втория от цикъла концерти на православния хор „Покров на Пресвета Богородица" по проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност", осъществяван с подкрепата на Столична община. В интересния формат на концерт-лектории, отново със специалното участие на ученическия хор на НГДЕК „Константин Кирил Философ", ще продължим да се запознаваме с богатото ни духовно музикално наследство и да се наслаждаваме на изпълнението на някои от прекрасните произведения за църковни хорове на именити наши и руски композитори като Петър Динев, Ангел Попконстантинов, Павел Чесноков, еп. Константин Преславски, митр. Иларион Алфеев и др.

Първият концерт от цикъла бе на 15 май в храм „Покров Богородичен" и може да бъде видян в страницата на хор "Покров на Пресвета Богородица" във Фейсбук: https://www.facebook.com/choirpokrov.

Вход свободен.

 

Литийното шествие в чест на св. Георги Софийски Най-нови през 2021 г.С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, паметта на св. мчк Георги Софийски Най-нови ще бъде тържествено почетена в столицата, както следва:

25 май от 17:30 ч. - Тържествена вечерня в параклис "Св. мчк Георги Софийски Най-нови", в двора на УМБАЛ "Александровска".

25 май от 18:30 ч. - Литийно шествие от параклис "Св. мчк Георги Софийски Най-нови" до храма-ротонда "Св. вмчк Георги Победоносец", където се намира гробът на софийския светец.

26 май от 9:00 ч. - Архиерейска св. Литургия в храм-ротонда "Св. вмчк Георги Победоносец", предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Приканват се боголюбивите християни да участват в богослуженията и литийното шествие в памет на софийския светец и мъченик.